Utylizacja oleju spożywczego

Codziennością jest sięganie po tłuszcze roślinne, zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i gospodarstwach domowych. Korzysta się z nic podczas przygotowywania przeróżnych potraw na ciepło, ale także na zimno. Najczęściej wykorzystywane są: olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz olej słonecznikowy. Powszechnie wiadomo, że w restauracjach, lokalach gastronomicznych, czy barach zużycie oleju jest o wiele większe, niż w domach. Dlatego tak istotne jest, aby każdy z nas wiedział, co należy zrobić szczególnie z tym tłuszczem, którego poddaliśmy termicznej obróbce (np. piekliśmy go lub smażyliśmy). To, czy olej spożywczy będzie zutylizowany to bardzo ważna sprawa. W takim razie rodzi się pytanie, gdzie taki olej trzeba wylać czy wyrzucić? Jeśli posiadamy zakład gastronomiczny to, czy możemy skorzystać z wyspecjalizowanych firm, aby od nas ten olej odebrały?

OLEJ SPOŻYWCZY PO ZUŻYCIU

W diecie człowieka wszelakie tłuszcze roślinne są niezbędne. Sięgamy po nie praktycznie codziennie, aby przygotować posiłki. Najczęściej sięgamy po olej rzepakowy, szczególnie ten po procesie rafinacji. Równie popularny jest również olej słonecznikowy, a także oliwa z oliwek. Ten pierwszy ma bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii. Jest na przykład świetną bazą pod przygotowanie rozmaitych sosów, ale także doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia dzięki temu, że punkt jego dymienia jest wysoki. Przez to tak wielu ludzi wybiera właśnie olej rzepakowy do smażenia głębokiego, np. mięsa, ryb, frytek, ale również do faworków i pączków. Doskonałym jego zamiennikiem jest olej palmowy. Musimy wiedzieć co trzeba zrobić ze zużytym olejem roślinnym, ponieważ nie nadaje się on po smażeniu do kolejnego użycia. Konieczne jest jego odpowiednie i specjalistyczne zutylizowanie.

ZUTYLIZOWANIE OLEJU SPOŻYWCZEGO

Rzadko kiedy zastanawiamy się co zrobić ze zużytym olejem. Jego wylanie czy wyrzucenie nie jest całkowicie bez znaczenia. Bardzo istotną rzeczą jest zaprzestanie wylewania tłuszczów do kanalizacji. Zatyka on rury, ponieważ robi się on twardy po wystudzeniu. Najlepszym sposobem jest wylewanie tego tłuszczu roślinnego do przygotowanego pojemnika. Może to być jakiś słoik lub wiaderko. W następnej kolejności należy wyrzucić go razem z pojemnikiem do worka z odpadami zmieszanymi. Ten sposób będzie idealny do zastosowania w domach, jednak nie w lokalach. Tam zużycie oleju jest o wiele większe. W takim przypadku należy skorzystać z usług firmy, która zajmuje się jego utylizacją. Przyjedzie ona i odbierze zużyty tłuszcz.

ZUŻYTY OLEJ SPOŻYWCZY I JEGO ODBIÓR

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego ma obowiązek odpowiednio zutylizować olej spożywczy. W czasach, w których żyjemy jest to, jednak bardzo proste. Trzeba jedynie zamówić w wyspecjalizowanej firmie odbiór zużytego oleju spożywczego. Istnieje nawet opcja wykupienia abonamentu. Takie firmy nie dość, że odbierają, wywożą i utylizują zużyty tłuszcz, to zaopatrzają lokale w nowy.

Więcej informacji:

Informacje dodatkowe znajdziesz na stronie TrafinOil.pl – dowiedz się więcej o utylizacji zużytego oleju

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here